Maja Miętkiewska-Dolecka, dietetyk, edukator w cukrzycy

Mogę z pełnym przekonaniem stwierdzić, że swoją drogę zawodową zawdzięczam osobom, do których kieruję swoją pomoc – czyli właśnie osobom z cukrzycą.
Podczas studenckich praktyk na oddziale diabetologicznym w Szpitalu Miejskim im. Franciszka Raszei, zafascynowało mnie to, jak spektakularne efekty można osiągnąć dietą. Obserwując zmagania osób z cukrzycą, determinację, ogromną wiedzę oraz chęć do dalszego jej nabywania postanowiłam zgłębić tę dziedzinę, aby w przyszłości pomagać tym osobom oraz ułatwiać dostęp do wiarygodnej wiedzy.
Na moją drogę znacząco wpłynęły również słowa Pani prof. dr hab. n. med. Doroty Zozulińskiej-Ziółkiewicz, Kierownika Oddziału, Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, podkreślające, że „pacjent z cukrzycą z łatwością rozpozna Twoją niewiedzę. Jeżeli chcesz mu pomóc musisz być pewna swoich kompetencji”.

Wiedziałam, że tylko będąc blisko tych osób – poznając ich historię, rozmawiając i pomagając – poznam cukrzycę od podszewki i problemy z jakimi się zmagają.
Z kolei dzięki możliwości współpracy z diabetologami, pielęgniarkami oraz dietetykami z jedynego w Wielkopolsce szpitalnego ośrodka specjalistycznego zajmującego się leczeniem osób dorosłych z cukrzycą miałam szansę rozwijać swoją wiedzę zgodnie z najnowszymi rekomendacjami w zgodzie z evidence – based medicine. Pozwoliło mi to spojrzeć na cukrzycę inaczej, a tym samym lepiej zrozumieć osoby żyjące z nią na co dzień.

Dostrzegając potencjał diety w leczeniu cukrzycy, moją misją stało się stworzenie miejsca gdzie każda osoba z cukrzycą będzie mogła liczyć na pełne wsparcie, zrozumienie oraz otrzyma rzetelną wiedzę oraz postępowanie zgodne z rekomendacjami i zdobytym doświadczeniem.
Tym co mnie wyróżnia jest to, że w swoim postępowaniu skupiam się nie tylko na wynikach, ale nigdy nie zapominam, że za wartością glikemii stoi człowiek, który ma swoje potrzeby, problemy, zachcianki oraz słabości. Dzięki takiemu podejściu pomogłam już wielu osobom z cukrzycą, które uzyskały zarówno lepsze wyrównanie cukrzycy, poprawiły samopoczucie i ogólny stan zdrowia, ale również uwolniły głowę od natłoku myśli związanych z samokontrolą.

Osoby z cukrzycą, z którymi miała przyjemność współpracować, ale również Towarzystwa Diabetologiczne są zgodne, że każda osoba z cukrzycą powinna zasięgnąć konsultacji u wyspecjalizowanego dietetyka.
W pracy kieruję się dewizą docendo discimus (ucząc innych, sami się uczymy). Każda osoba z cukrzycą ma do opowiedzenia niesamowicie ciekawą historię. Każda wnosi coś nowego do mojej wiedzy.
Fakt, że w cukrzycy nie ma nic pewnego, każda osoba jest inna, a postępowanie jest sztuką kompromisów i sprytnych rozwiązań, ogromnie mnie fascynuje i sprawia, że praca z osobami z cukrzycą jest moją pasją.
Prywatnie, uwielbiam gotować i poszukiwać nowych smaków, dlatego nie mam serca, zabierać tego moim pacjentom. Od zawsze moim najlepszym sposobem na relaks jest ucieczka do natury, muzyka i jazda na rolkach. Największy spokój i radość przynoszą mi proste rytuały i bycie tu i teraz.
Co mnie wyróżnia - moja dodatkowa działalność
- Już na drugim roku studiów licencjackich postanowiłam dołączyć do SKN Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Na początku angażowałam się w aktualnie prowadzone przez Koło akcję, ale szybko zaczęłam inicjować i realizować nowe projekty, a następnie dostałam propozycję dołączenia do Zarządu. Pełniąc najpierw funkcje Skarbnika oraz Koordynatora ds. social media, a obecnie Przewodniczącej SKN Dietetyki Klinicznej UMP. Jestem również Członkinią SKN Diabetologii oraz SKN Gastroenterologii i Dietetyki UMP.
- Niezmiernie ważna jest dla mnie działalność naukowa, która daje mi obiektywne spojrzenie na podejmowane przeze mnie zagadnienia. Pierwsze działania w tym kierunku rozpoczęłam na Oddziale Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala im. Franciszka Raszei w Poznaniu, skupiając uwagę na aspekcie zmiany masy oraz składu ciała u osób z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 1, co dowodzi temu, że nie ograniczam się tylko do tematów żywieniowych, a staram się poznać diabetologię od podstaw.
- Dzielenie się wiedzą z innymi sprawia mi radość, dlatego zawsze z ogromną przyjemnością prowadzę wykłady oraz warsztaty na Ogólnopolskich konferencjach, akcjach promujących zdrowy styl życia, jak również udzielam wypowiedzi do audycji radiowych.
- Brałam czynny udział w konsultacjach pacjentów w Poradni Diabetologicznej Szpitala im. Franciszka Raszei w Poznaniu w ramach SKN Diabetologii oraz w Poradni Diabetologicznej Szpitala Klinicznego im. Karola Jonschera Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu.
- Nieustannie poszerzam swoją wiedzę oraz dokształcam się, biorąc udział w szkoleniach, konferencjach i warsztatach. Dzięki nim mogę być pewna, że moja pomoc skierowana do pacjentów z cukrzycą świadczona jest na najwyższym poziomie zgodzie z aktualną wiedzą i światowymi rekomendacjami.
- Z kolei inicjatywy promujące zdrowy styl życia, w które byłam zaangażowana i/lub inicjowałam to m.in.: I Dzień Żywienia 2021, Pierwsza Ogólnopolska Studencka Poradnia Dietetyczna Online, projekt edukacji dzieci i młodzieży w szkołach w ramach Wielkopolskiej Szkoły Dietetyki Klinicznej, May the power (of mental health) be with you, projekt Darmowych Webinarów SKN Dietetyki Klinicznej, projekt Edukacji Seniorów, Akcja Zdrowie pod Kontrolą.